Inici del projecte de creació del Centre d’Interpretació Burés gràcies al suport de la Generalitat amb fons europeus, la Diputació i el MNACTEC

L’Ajuntament d’Anglès ha resultat beneficiari d’una subvenció de 261.825,62€ per executar un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) consistent en la creació d’un centre museístic que serà extensió del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, amb finançament de fons europeus, Generalitat, Diputació de Girona i la col·laboració del MNACTEC.

El projecte consistirà en la creació d’un centre museístic i d’interpretació de la història i del territori de la Vall d’Anglès que actuarà també com a centre de visitants i punt de dinamització turística del territori.

El cost total previst ascendeix a 349.100,82 € dels quals la Generalitat n’assumeix el 50% (174.550,41 €) amb fons FEDER, la Diputació de Girona el 25% (87.275,21 €) i l’Ajuntament l’altre 25% (87.275,21 €). Per altra banda, des de l’any 2016, el MNACTEC està donant suport tècnic amb fons propis a l’ajuntament pel que fa a assessorament museístic, la redacció de l’avantprojecte que ha permès obternir el PECT i la redacció de memòries tècniques específiques.

Entre octubre i novembre de 2019 l’Ajuntament d’Anglès va treballar i presentar la proposta de projecte a la Diputació de Girona que coordinava en aquell moment als socis de la província que hi estaven interessats: la Universitat de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, els ajuntaments d’Amer, Anglès, Roses i Sant Joan de les Abadesses, la Unió Intersectorial d’Empresaris del Ripollès i l’associació GRETA.

El projecte global presentat es va anomenar “Girona Patrimoni Actiu” i les actuacions a fer s’orienten a recuperar, protegir, conservar i valoritzar el patrimoni arquitectònic, cultural, històric i natural del territori a través de la generació de valor econòmic, social, cultural, turístic i de coneixement, amb un fort component innovador. A l’abril de 2021 es va publicar la resolució i el passat 29 de juny es va presentar públicament el projecte al Parc Científic i Tecnològic de Girona.

Els objectius per a Anglès són crear una oferta cultural i turística única que permeti als visitants conèixer un llegat històric de més de 2.700 anys d’història en un sol espai patrimonial que integra des d’un jaciment arqueològic fins a una fàbrica tèxtil, permetent explicar la història europea a partir de l’aprofitament del medi amb l’explotació dels metalls, de la fusta i de l’aigua, des de la revolució neolítica, amb el ferro, fins a la industrial dels segles XIX-XX, amb l’energia hidràulica i el vapor (amb el Vapor de la Burés com a peça central).

El projecte museogràfic incorporarà elements tecnològics innovadors i promourà l’eco-innovació a partir de l’ús de materials i productes de proximitat, com l’ús de la fusta de la zona.

A més, amb la col·laboració de l’Associació Vela Llatina, es recuperarà la memòria històrica de l’antic pas de barca de llibant per creuar el Ter ubicat al costat de la Burés, ja que l’espai museïtzat inclourà una reproducció de l’antiga barca que, a més de formar part de l’exposició, podrà ser emprada al riu en jornades educatives i festives.

 

Creació del centre de visitants de la Vall

L’equipament actuarà també com a centre d’atenció i recepció dels visitants del municipi i promoció dels seus atractius (el barri antic, la via verda i el Ter, la ruta del Vescomptat de Cabrera, la ruta del ferro, etc)

Equipament optimitzat per al servei als ciutadans.

El Centre museístic i d’interpretació i el centre de visitants de la Vall s’integraran dins dels equipaments d’ús ciutadà ja en funcionament a la nau 3. El projecte integra la vessant cultural i educativa de la seva museïtzació amb l’activitat social de la població a les mateixes instal·lacions, la preservació del patrimoni i la promoció turística.

El projecte destaca per 3 elements concrets:

 1. Transferència de coneixement

Al centre d’interpretació que es pretén posar en marxa a la Burés amb aquest PECT es transferirà coneixement mitjançant dues grans línies estratègiques: Formació i Banc de Coneixement del tèxtil i de la fusta (les dues grans indústries de la Vall d’Anglès)

1.1. Formació en artesania amb una clara vessant professionalitzadora.

 • Alhora que es construiran peces destinades a l’espai museïtzat, es formarà a joves en l’àmbit del treball artesanal de la fusta.
 • Es realitzaran cada any cursos de fusteria amb la matèria prima de fusta del municipi i voltants, per tal de construir la reproducció de la barca de llibant que travessava els treballadors de la fàbrica i habitants de la zona a cada riba del Ter.
 • Un cop reproduïda la barca, es reproduiran peces de tel·lers i de l’antiga fàbrica que es podran vendre als visitants del centre d’interpretació.

1.2. Banc de Coneixement

  • Consisteix en elaborar material escrit, audiovisual i en format web sobre els processos de producció tèxtil de la fàbrica des dels orígens fins al seu tancament al 2008.
  • Elaborar material escrit, audiovisual i en format web sobre els processos d’artesania de la fusta.
  • Documentació dels processos de producció tèxtil de l’antiga fàbrica a partir de testimonis i documents escrits de l’arxiu històric d’Anglès.
  • Difusió de documentals
  • Creació d’un portal web interactiu i immersiu amb tot el coneixement generat.
  • Promoció d’espais / tallers d’exploració per a la innovació en l’àmbit del tèxtil i la fusta a partir dels coneixements recollits.
  1. Innovació

  Els tallers d’innovació que es duran a terme als espais socials com la Sala Polivalent i el propi museu tindran per objectiu generar noves idees de nous processos o productes derivats de la fusta i del tèxtil, que un cop definits i desenvolupats es puguin experimentar i crear als tallers i cursos artesanals dels quals s’ha parlat a l’apartat de formació.

  S’organitzarà com a mínim 1 simposi anual sobre artesania tèxtil i fusta així com jornades sobre el patrimoni industrial. El coneixement que s’hagi pogut recopilar i documentar serà presentat anualment en aquestes jornades.

  1. Internacionalització

  Comptem amb el suport del Museu de la Ciència i de la Tècnica qui ens assessora a través de tècnics experts. Un cop posat en funcionament el centre d’interpretació esdevindrem una extensió del MNACTEC que és un museu amb projecció internacional que atreu visitants d’arreu.