Pedagogia sobre la Vespa Velutina

Parlem de la Vespa VelutinaDes de molt petit m’han agradat els bitxos i les seves curiositats…” comença en Pep Armengol la seva exposició als alumnes de l’escola Pompeu Fabra. Aquest metge jubilat ha cultivat tota la vida l’interès per la Natura i quan va aparèixer el problema de la vespa asiàtica, s’hi va interessar de seguida duent a terme les seves pròpies investigacions.

Quan va detectar-se un niu al Barri Antic d’Anglès, vaig ser dels que va alertar l’Ajuntament per a que es retirés abans no sortissin les reines que escamparien el problema” diu als alumnes.

El dia que es va treure el niu, en Pep va documentar l’esdeveniment i també va ser present quan els especialistes el varen examinar un cop mortes les vespes. En Pep va demanar poder-se quedar el niu per a analitzar-lo i, un cop tractat segons recomanacions dels experts, poder-lo utilitzar com a eina docent per conscienciar la gent del problema. I qui millor que els més joves per captar el missatge i estar a l’aguait de la possible aparició de nous nius?

En Pep destaca el comentari d’una noieta d’uns 9 anys: “m’ha agradat molt el que ha explicat, moltes gracies per venir” i en fa la següent reflexió: “el saber no s’ha d’acumular, s’ha de compartir… i si es tracta de vespes invasores, es converteix en un deure!

A la reunió de prevenció d’incendis del dijous passat amb els veïns d’Anglès van assistir els Agents Rurals de la Selva i també van tocar el tema de la vespa asiàtica. Van explicar que estan intentant coordinar les actuacions amb apicultors, forestals, administracions i voluntaris. També van esmentar que el més desitjable seria destruir el niu en fases primerenques i que s’ha d’anar amb compte perquè les trampes casolanes amb sucs dolços solen atreure també altres insectes que serveixen d’aliment a les mallerengues i altres aus, les quals també són predadores de la vespa asiàtica.

Properament, l’ajuntament posarà en marxa un mapa de geo-posicionament dels nius trobats, especificant l’estat en que es troba cada niu. Qualsevol persona podrà informar de la posició d’un nou niu i adjuntar-hi fotos. Posteriorment, l’ajuntament anirà informant de les gestions sobre el mateix.

Parlem de la Vespa VelutinaParlem de la Vespa Velutinaphoto5956466139259317379photo5956466139259317386Parlem de la Vespa Velutinaphoto5956466139259317381